Ibrahim Kurdi fick beskedet att han ska flytta från Halmstad. Foto: Ferhatovic SR Halland
1 av 2
Ibrahim Kurdi fick beskedet att han ska flytta från Halmstad. Foto: Ferhatovic SR Halland
Brevet som flyktingarna fått. Foto M Ferhatovic SR Halland.
2 av 2
Brevet som flyktingarna fått. Foto M Ferhatovic SR Halland.

Asylsökande vill inte flytta från Halmstad

"Vill kunna ta del av samhället"
1:58 min

Med kort varsel ska 150 personer flytta från asylboendet på Vallås i Halmstad. Klockan tio ska den första bussen gå men flera har sagt att de inte tänker följa med. 

För många innebär det att de måste avsluta sina praktikplatser, byta skola eller lämna staden de vant sig vid.

– Jag vill inte flytta från Halmstad. Arena Hotell är mitt hem nu och jag vill kunna ta del av samhället, lära mig språket och besöka biblioteket, säger Ibrahim Kurdi som bor på flyktingförlängningen på Vallås.

 – Om de flyttar mig ut till någon skog då har jag inte den möjligheten. De behandlar oss som apor och skickar oss till skogen

Orsaken till att Migrationsverket flyttar flyktingarna är att ett särskilt tilläggsavtal som myndigheten har med bland annat Arena hotell upphör.

Det innebär att 150 personer från flyktingförlängningen kommer flyttas till andra boenden. Vilka boenden det handlar om är oklart.

Läs mer: Migrationsverket: De flyttas för att det är trångt

Flera som bor på Arena Hotell som P4 Halland pratat med är oroliga. Det handlar bland annat om att flera av dem har praktik i Halmstad som de tvingas lämna och att det blir svårt för barnen som måste börja på en helt ny skola.

– Folk är oroliga eftersom de inte vet varför de ska flyttas, jag har börjat ett helt nytt liv här och vill inte lämna mina vänner, säger Iman, 14 år.

Läs mer: "Han vill inget hellre än att stanna"

Men de som fått besked om att de ska flytta har möjlighet att stanna i Halmstad om de hittar ett eget boende som de själva betalar för. Så står det i brevet som flyktingarna fått av Migrationsverket, men många har inte de kontakter eller pengar som krävs för att betala en egen bostad.

– Ingen har de möjligheterna, för att skaffa egen bostad behövs pengar och mycket kontakter och det har inte vi. Vi vill veta vart de ska flytta oss, säger Ibrahim Kurdi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".