såväl Migrationsverket som Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen anser nu att barnen ska utvisas tillsammans med sin biologiska mamma
Foto: TT

Migrationsverket: Flyttas för att det är trångt

"Vi kan inte ha överbeläggning"
1:44 min

Det 150 som måste flytta med kort varsel från ett asylboende i Halmstad ska få plats på andra boenden i Halland. Det säger Fredrik Bengtsson som är presschef för Migrationsverket.

Boendet är avsett för 200 personer, men har under hösten varit överbelagt, berättar Fredrik Bengtsson som är presschef för Migrationsverket.

– Men sen är det alltid så att har man rotat sig på ett ställe och trivs ganska bra, så är det självklart att man inte vill bryta upp ännu en gång. Det har jag full respekt och förståelse för, säger han.

Migrationsverket har fått kritik av de som bor på asylboendet för att de inte lämnat tillräcklig information, men Fredrik Bengtsson säger att information har gått ut.

– Men vi kan inte ha överbeläggning om vi har ett val att flytta människor. Då ska vi naturligtvis lyssna in om det finns särskilda behov som gör att man måste bo kvar på just detta boendet. I övrigt måste vi vidta de här åtgärderna.

Det är flera som säger att de tänker vägra åka med till ett annat boende, hur tänker ni hantera det?

– Inte alls skulle jag vilja säga. Är det så att man inte anser att det boendet som erbjuds är bra, så kan man ordna ett sitt eget boende om man har möjlighet till det, men man kommer inte att kunna bo kvar på boendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".