Pär Connelid letar vrak i Galtabäck.
1 av 2
Pär Connelid är arkeolog och ansvarig för fältarbetet i Galtabäck. Foto: Karolin Johansson/Sveriges Radio
Galtabäck i Varberg.
2 av 2
Flera skeppsvrak kan ligga begravda på en åker i Galtabäck utanför Varberg. Foto: Karolin Johansson/Sveriges Radio

Fler vrak kan vila under marken

Medeltida skeppsvrak kan dölja sig under marken i Galtabäck
1:31 min

Tre skeppsvrak från medeltiden kan ligga begravda på en åker vid viken Lärjan i Galtabäck utanför Varberg.

Arkeologerna Pär Connelid och Anders Håkansson har fått tillstånd av länsstyrelsen att göra en arkeologisk undersökning i marken.

– Vi ska gå ner på ett par av de här ytorna och se om det finns trä, berättar Pär Connelid.

– Det är möjligt att det finns fler båtar i området. Det kan ligga en hel drös med båtar här på en stor yta eftersom att man använt den här platsen under väldigt lång tid förmodligen.

I våras genomförde Riksantikvarieämbetet magnetometer- och markradarundersökningar i Galtabäck. Det var de som visade att det kan finnas fler skepp begravda under marken inte långt ifrån två tidigare kända skeppsvrak.

– Det kanske inte är så upphetsande för alla att stå och titta ut på en åker. Men det blir ju mer attraktion kring Lärjan om vi vet att det ligger flera skepp och att det kanske finns en marinarkeoligsik skatt här.

Utgrävningarna kan dra igång på åkern vid viken Lärjan om några veckor, om vädret tillåter. Hittar Pär Connelid och Anders Håkansson gammalt trä, kan de vara ganska säkra på att det är just båtar från runt 1200-talet som ligger i Galtabäck.

– Om man bara hittar trä på det här djupet och vi kan säga att det med största sannolikhet är ek och skeppsträ då har vi nästan uppnått svaret på frågan.

– Det långt fram tills att man i en framtid kanske skulle kunna ta upp en av båtarna, men vi har väldigt få båtar från de här perioderna kända i Sverige överhuvudtaget. I Sverige har vi ett försvinnande litet antal, säger Pär Connelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".