Lars-Erik Nilsson, ordförande för FFF, tillsammans med klubbchefen Fredrik Andersson. Foto: Peter Bengtsson/Sveriges Radio
Lars-Erik Nilsson, ordförande för FFF, tillsammans med klubbchefen Fredrik Andersson. Foto: Peter Bengtsson/Sveriges Radio

HBK & FFF: "Vi vill behålla 16 lag"

"16 lag i Allsvenskan bäst för svensk fotboll"
9:33 min

Just nu diskuteras hur många lag som allsvenskan i fotboll skall ha i framtiden. Länets båda lag, Halmstad BK och Falkenbergs FF, är överrens om att 16 lag är lagom.

Under påskhelgen den 4-6 april inleds Fotbollsallsvenskan. Bland de 16 lagen finns två från Halland, Falkenbergs FF och Halmstad BK. Hur många lag skall herrallsvenskan bestå av i framtiden? Ja, den frågan diskuteras bland de 32 elitlagen i SEF (Svensk Elitfotboll).

Tre huvudförslag finns nu framtaget. Antingen behåller man 16 lag som nu. Minskar till 12 lag ellerså ökar man till 18 lag.

Lars-Eric Nilsson är ordförande i Falkenbergs FF och även styrelseledamot i SEF. Tillsammans med Fredrik Andersson, klubbchef i HBK var han på SEF:s informationsmöte i veckan och han är övertygad om att 16 lag är den bästa lösningen för svensk fotboll även framöver.

- Man pratar om att utveckla svensk fotboll. Då måste man erbjuda många spel i allsvenskan. Drar vi ner till 12 lag är det ett 100-tal färre spelare som får chansen, säger Falkenbergsordföranden.

En bättre spridning av fotbollen över Sverige och att fler orter får chansen att uppleva allsvensk fotboll är ytterligare ett argument, menar HBK-kollegan Fredrik Andersson.

Båda lagen kan också tänka sig att öka till 18 lag men kommer sannolikt rösta för 16 lag i allsvenskan när frågan skall beredas.

Läs mer: Radiosportens expert om antalet lag i allsvenskan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".