Asylsökande protesterar mot flytt från Halmstad. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
Asylsökande protesterar mot flytt från Halmstad. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio

Nya protester väntas på måndag

"Människor kommer fortsätta protestera"
2:31 min

Det var bara två personer på bussen när migrationsverket flyttade flyktingarna från asylboendet på Vallås i Halmstad. De resterande 12 personerna vägrade gå på för att man inte vill bo på ett öde ställe långt bort från en central stad. Inom enå månad kommer fler flyktingar att flyttas och även då berättar de boende på Arena Hotell kommer man att vägra kliva på bussen.

– Jag vägrade gå på bussen då jag inte litar på vart de kommer köra oss, säger Maher Ismail.

Maher Ismail och flera andra flyktingar som skulle åkt med migrationsverkets buss idag berättar för P4 Halland att man inte litar på migrationsverket och att man är rädd att myndigheten kommer transportera människorna till ställen som ligger långt utanför större städer. Bland annat har man läst om flyktingarna i Östersund som i tron om att de skulle åka en halvtimme till Malmö - istället hamnat i östersund, och därför var flytkingarna i Halsmtad oroliga för att något liknande skulle hända dem.

– Efter den händelsen litar man inte på dessa förflyttningar av flyktingarna, den händelsen är orsaken till att man inte vill gå på bussen idag. Man är rädd att migrationsverket kommer köra ut dem till helt andra platser än vad som varit planerat, säger Ibrahim Kurdi.

Flyktingarna som skulle åkt idag berättar att anställda på migrationsverket som befunnit sig på Arena Hotell ska ha sagt att om de vägrar att åka då kommer myndigheten att dra in flyktingarnas dagersättning och kalla på polisen. De anställda vill inte ställa upp på intervju men förnekar att de ska ha sagt så. Andra flyktingar berättar också att myndigheten sagt att flyktingarnas asylprocess kommer fördröjas om de inte följer med bussen.

– Myndigheten hotade alla att de skulle fördröja asylprocessen, stoppa dagersättningen och slänga ut oss nästa vecka om vi inte går på bussen, säger Maher Ismail.

I övrigt gick hela protesten lugnt till, de som vägrade att åka kommer få stanna kvar på hotellet fram tills på måndag då migrationsverket ska prata med flytkingarna och då flytta fler personer. Men redan nu berättar flera flyktingar till P4 Halland att de kommer vägra att gå på bussen även på måndag. Många jag pratar med säger att de vill kunna lära sig språket, andra har praktikplatser och allt det försvinner om de tvingas bo på en öde plats.

– Inte ens på måndag kommer folk gå på bussarna, människorna här kommer fortsätta protestera och vill inte flytta till någon annan plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".