Matilda Hillman i Viskadalens ridklubb tillsammans med sin häst Aslan. Foto: Sveriges Radio
Matilda Hillman i Viskadalens ridklubb tillsammans med sin häst Aslan. Foto: Sveriges Radio

Ridklubbar i Varberg kan få tillskott

"Det är på tiden att de lägger pengar på oss"
2:13 min

Det kan bli extra klirr i kassan för flera ridklubbar i Varberg. De sex klubbar som har egna anläggningar föreslås få en miljon extra om året att dela på i tre år.

För Viskadalens ridklubb, en av de sex klubbarna som är aktuella, där Matilda Hillman är ordförande i ungdomssektionen skulle pengarna göra riktig nytta.

– Vår klubb har inget ridhus eller klubbhus. Vi behöver både ridhus för att kunna hålla igång på vintern och kunna ha fler tävlingar. Vi behöver också förlänga och göra våra paddockar större så att vi kan ha mer ridyta,

Viskadalens ridklubb i Veddige har liksom flera ridklubbar i Varberg svårt att driva och utveckla sin verksamhet. Det handlar många gånger om slitna och omoderna anläggningar och att det är svårt att hitta mark för både klubbhus och att rida på. Viskadalens ridklubb saknar både klubbhus och paddock där det går att rida på vintern och har på grund av det tappat medlemmar.

– Alltså hästsporten har alltid varit lite undanskyfflad. Och det är på tiden att de lägger pengar på oss. Det går väldigt fort att få upp fotbollsplaner och så, men det går väldigt segt när det handlar om hästsport och så, säger Matilda Hillman.

Varbergs kommun gjorde förra året en kartläggning som visade att kommunen lägger nästan fyra miljoner kronor mer per år på traditionella pojkidrotter än på idrotter som främst lockar tjejer. Ridsport och ishockey är tydliga exempel på det där stödet från kommunen skiljer sig stort trots att de lockar ungefär lika många utövare.

Nu föreslår tjänstemännen i kultur- och fritidsförvaltningen att politikerna säger ja till en satsning på just ridsporten med tre miljoner kronor fördelat på sex klubbar under tre år.

– Det kommer inte att räcka så långt. Men det kan bli lite till ett ridhus eller så kan man lägga det på att göra paddockarna större vilket inte alls är lika dyrt. Och kanske hålla träningar för ungdomar så att det händer något.

Vad skulle det här göra för klubben?

– Dels kan det locka fler medlemmar. Alla är väldigt beroende av att ha ett ridhus så det kan nog locka fler. Annars kan vi hålla mer träningar och förbättra oss, göra mer för ungdomar och hästfolk överlag, säger ungdomssektionens ordförande i Viskadaldens ridklubb Matilda Hillman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".