Bussen lämnar asylboendet i Halmstad. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
Bussen lämnar asylboendet i Halmstad. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio

De flesta följde med till nytt asylboende

"De är rädda för att bli av med dagsersättningen"
2:12 min

Av de 48 personer som skulle lämna asylboendet på Arena Hotell på Vallås i Halmstad i dag, valde 14 att stanna kvar.

Asylboendet har varit överbelagt med 150 personer. De asylsökande flyttas i omgångar till olika boenden runt om i Halland.

Vår reporter Muhamed Ferhatovic var på plats vid Arena hotell på Vallås i Halmstad där en dubbeldäckare med en släpvagn lämnade Vallås i Halmstad vid lunchtid.

– Vi kommer inte tvinga någon att flytta, men avtalet löper ut på söndag. Leverantören får inte längre betalt från Migrationsverket. Faktum är att det är tillfälliga platser. Konsekvensen är att om avtalet tar slut, så måste de skaffa ett nytt boende. Vi kan erbjuda plats där vi har plats. De är vuxna människor och får ta egna beslut, säger Stina Andersson som är chef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Falkenberg.

I fredags protesterade flera flyktingar utanför asylboendet. De ville stanna kvar i Halmstad, där de lärt känna människor, och känner en rädsla för att bli isolerade på ett asylboende som ligger längre ifrån en stad.

Bussen gick mot Lia hof i Falkenbergs kommun, men endast två av 14 följde med bussen. Enligt Migrationsverket har nu flertalet gått med på att flytta till ett nytt asylboende. Enligt verket ska detta ske under måndagseftermiddagen.

– Nånstans runt tio personer har tagit spontan kontakt med oss, säger Migrationsverkets enhetschef Stina Andersson.

I dag var det dags för ännu en buss att lämna asylboendet. Nu med ytterligare 48 personer. Bussen gick mot Mäshult i Varbergs kommun och det var 34 personer som klev på bussen.

Trots tidigare protester valde alltså de flesta att följa med. Anledningen, som de berättar om för P4 Hallands reporter, är att de känner en oro för att Migrationsverket annars kan dra in dagersättningen och att asylprocessen kan förlängas.

14 personer stannade trots allt kvar i Halmstad. Det är oklart var de kommer att ta vägen. En del säger till P4 Halland att de har ordnat eget boende.

Migrationsverket ska ta kontakt med dem, enligt enhetschefen Stina Andersson. 

De personer som stannade kvar menar att de har sina vänner och sitt liv i Halmstad, och att de inte vill lämna det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".