Stor uppslutning bakom Pride i Falkenberg
Foto: Sveriges Radio

Pride Falkenberg fick hederspris

"HBTQ-frågan diskuteras på ett helt annat sätt"
2:36 min

På QX gaygala fick Falkenbergs Pridefestival hederspris med motiveringen: ”För att man har tagit ut Pride i landet och bidragit till att även små städer blir öppnare”.

– Vi känner oss jätteglada och hedrade och det ger ny energi till det arbetet som vi jobbar med, säger Jill Wegerup som är ungdomssamordnare i Falkenberg och även initiativtagare till festivalen där.

På måndagskvällens QX-gala fick hon, tillsammans med sju andra Pride-arrangörer,  kvällens hederpris på Cirkus i Stockholm.

Kunde du utbyta några erfarenheter med andra arrangörer?
– Vi träffades kort innan, men vi har en gemensam mejlgrupp sen tidigare. Men det är lättare att samarbete nu när man har fått ett ansikte på varandra.

Vad har Pride gjort förFalkenberg?
– HBTQ-frågan diskuteras på ett helt annat sätt, goda röster kommer fram och folks fördomar testas. Vi brinner för att förändra i vardagen. QX pratade om att det är jobbigt att det inte finns klubbar i småstäder. Klubbarna är inte det värsta utan det är att klara sig i skolan och i vardagen – det är det vi vill jobba med.

Lördagen den 13 juni är det dags för den andra Pridefestivalen i Falkenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".