Buss Hallandstrafiken trafik Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Foto: Sara Hector/Sveriges Radio

Hallandstrafiken kan förlänga med omstritt färdtjänstbolag

"Självklart inget som är bra för vår del"
0:52 min

Hallandstrafiken har hävt avtalet med färdtjänstbolaget Tuwa specialtransport Svealand som nyligen har försatts i konkurs. Nu är de på väg att teckna ett nytt avtal med ett bolag inom samma koncern.

Bolaget har tidigare varit blåsväder i andra län och har bytt ägare flera gånger, och i bolagets styrelse ingår personer med kriminella kopplingar. 

Bolaget ingår i moderkoncernen Tuwa intressenter och Hallandstrafiken är på väg att ingå ett avtal med det nystartade dotterbolaget Tuwa vård och omsorg.

Hallandstrafiken känner till den brokiga historiken som är kopplad till Tuwa-företagen, men ser inte det som ett hinder för att teckna ett nytt avtal med ett annat företag inom Tuwa-koncernen.

– Bolaget har anlitat underentreprenörer som har skött trafiken på ett korrekt sätt. Sen finns det en historik i övriga riket som rör Svealand transport säger Daniel Modiggård, planeringschef på Hallandstrafiken.

Den historiken kliar inte?

– Alltså bolaget har ju gått i konkurs, det är ju självklart ingenting som är bra för oss som beställare och upphandlande enhet. Samtidigt är lagen om offentlig upphandling tydlig utifrån aspekten att det är framtiden som värderas i ett anbudsskede.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".