Sjuksköterska. Foto: Bertil Ericson/TT
Arkivbild, foto: Bertil Ericson/TT

Sjuksköterskor flyr från Varberg

"Det har blivit sämre och sämre"
3:23 min

Nästan hälften av vårdplatserna försvinner på en av medicinavdelningarna på sjukhuset i Varberg efter att 15 sjuksköterskor sagt upp sig.

Sjuksköterskorna har sagt upp sig på grund av en långvarig underbemanning, säger Camilla Henningsson ordförande i Vårdförbundet Halland:

– Det kan man väl ha vid några enstaka tillfällen, men det blir vid fler och fler tilfällen.

Enligt sjukhusledningen går det inte att upprättahålla patientsäkerheten när 15 sjuksköterskor sagt upp sig. Därför försvinner nu tio av 25 platser.

Camilla Henningsson på Vårdförbundet säger att de fastanställda sjuksköterskorna har fått en allt sämre arbetsmiljö, och att fackförbundet flera gånger har påpekat problemen för sjukhusledningen.

– De som blir färdiga sjuksköterskor nu väljer att inte gå in i en anställning på Hallands sjukhus, och det måste man ta till sig som arbetsgivare. De måste stoppa flykten av sjuksköterskor. Och faktiskt ha en handlingsplan för åtgärder.

Att tio platser tas bort från den medicinska avdelningen 5B är inte alls bra. Det säger Markus Lingman, som är chef för bland annat medicinkliniken i Varberg.

Han vill, som han säger, ha ett "paket av åtgärder" för hela sjukhuset för att minska arbetsbelastningen på personalen, och stoppa sjuksköterskeflykten.

– Det stämmer att det är en historia av en hög arbetsbelastning på vissa delar av avdelningen, säger han.

Sjuksköterskor har berättat om raster som inte hinns med och en rädsla för att göra fel. Vad tänker du om det?

– Vi har väldigt duktig personal med höga ambitioner och jag förstår att de känner sig frustrerade när de inte vill och kan göra det på grund av att arbetsbelastningen är hög.

Längst upp hittar du ett ljudklipp med fackförbundet som är kritiskt mot sjuksköterskornas höga arbetsbelastning. Här under kan du lyssna på ett klipp med chefen för medicinkliniken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".