Gravar tvååker kyrkogård
Arkivbild. Foto: Jennie Persson / Sveriges Radio

Lösa gravstenar oroar på kyrkogård

Kyrkoherden: "Kommer inte hända igen"
1:46 min

Runt om i Halland har lösa gravstenar riskerat att skada besökare. Nu har flera gravstenar plockats ner och det är upp till de anhöriga att fästa dem ordentligt.

För att det inte skulle ske olyckor krävde Arbetsmiljöverket att lösa stenar skulle läggas ner på marken före den första mars.

– De flesta gravstenar ligger nere nu. De som är kvar behöver större maskiner för att läggas ner. Inom två veckor är det klart, säger Anders Wickman, kyrkoherde i Höks pastorat.

Redan förra sommaren började Höks pastorat i Laholm, där bland annat Hishult och Knäreds kyrka ingår, att undersöka sina nio kyrkogårdar. Där hittade man 1200 gravstenar som inte var korrekt uppsatta.

Redan då började man att lägga ner de gravstenar som var lösa. Anders Wickman berättar att anhöriga har ansvaret för att gravstenen är fastsatt i marken på ett korrekt sätt. Men han menar att det kan ha funnits brister i kommunikationen vilket gjort att gravstenarna inte satts upp korrekt.

Arbetsmiljöverket ställde därför krav i början av februari att man ska rätta till de gravstenar som var lösa. Nu har man alltså lagt dem och väntar på att gravrättsinnehavaren ska fästa dem ordentligt.

– Anhöriga, gravrättsinnehavaren har ansvar att gravstenen är fastsatt i marken på ett korrekt sätt och det är mitt ansvar att det inte står farliga gravstenar på kyrkogårdarna. Detta kommer inte hända igen, de kommer sättas upp igen på korrekt sätt, säger Anders Wickman, kyrkoherde i Höks pastorat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".