matsal
Foto: TT

Inga anbud alls på kommunal mat

"Börja skicka positiva signaler"
1:32 min

Falkenbergs kommun tvingas göra en ny upphandling gällande färskt kött och ägg. Det kom inte in några anbud alls när kommunen ville locka lokala producenter.

Falkenbergs kommun hade delat upp upphandlingen i mindre avtal som bara gällde kött eller ägg för att locka mindre och lokala producenter att leverera åt kommunen.

– Vi hade önskat att det var många som lade in anbud och att vi hade fått med de lokala och närproducerade livsmedlen i våra anbud, säger Agneta Elofsson är verksamhetschef på kost- och städservice i Falkenbergs kommun.

Men det kom inte in ett enda anbud från någon mindre lokal producent. Det vara bara Martin och servera, ett företag som även tidigare levererat mat till kommunen, som la ett anbud på den stora grossistupphandlingen. Agneta Elofsson tror att det kan bero på att svårigheten för producenterna att själva transportera livsmedlet till kommunens kök.

– Vi har totalt 48 kök och utav dem är 32 tillagningskök som ska ha färskt kött och ägg en till två gånger i veckan. Då måste livsmedelföretag kunna distribuera det till ut maten till alla kök, säger Agneta Elofsson.

Nu får kommunen göra en ny upphandling, och hoppas på bättre lycka.

Att Falkenbergs kommun efterlyser lokalt producerad mat är positivt och en del i en vändande trend för livsmedelsproducenter som grisproducenten, säger LRF:s ordförande i Halland Anders Richardsson.

– Det är jätteviktigt att vi kan börja skicka positiva signaler. Det handlar inte bara om närproducerat på tallriken. Det handlar om att ta vara på arbetstillfällen och att utveckla en bransch som bara har krympt och krympt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".