Grisproducenten och ordföranden  i LRF Halland, Anders Richardsson, ser med tillförsikt på framtiden. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio.
Grisproducenten och ordföranden i LRF Halland, Anders Richardsson, ser med tillförsikt på framtiden. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio.

Ljusnande framtid för svenskt kött

"Att vända en trend tar tid"
1:33 min

Under förra året ökade konsumenternas efterfrågan på färskt svenskt kött vilket flera producenter har vittnat om.

En av de som känt av trenden är grisproducenten och LRF:s orförande i Halland, Anders Richardsson, som ser med optimism på framtiden.

– Det blev en markant förändring av synsättet på kött under föregående år. Under 2014 tycker vi att vi fick genomslag för synpunkter om villkoren för att ha en köttuppfödning i Sverige, säger Anders Richardsson, grisproducent och orförande i LRF Halland.

Många köttproducenter har lagt ner sin verksamhet på grund av bristande lönsamhet. Men nu verkar någonting ha hänt och under 2014 har olika aktörer i branschen börjat måla upp en bild som andas optimism. Produceter vittnar om en positiv trend och märket Svenskt kött menar att efterfrågan på svenskt kött är hög och att den fortsatt kommer vara det.

Anders Richardsson ser däremot inte att det direkt fått någon verkan på antalet producenter.
– I branschen som sådan är det i princip ingen som nyinvesterar. Några reparerar och reinvesterar i sina företag, men att vända en trend tar tid.

Vilken beredskap har ni kvarvarande producenter att möta den ökade efterfrågan?
– Växtodlingsmässigt är jag inte bekymrad, det finns foder och det finns någon enstaka nischproducent som satsar och ökar, och vi känner definitivt att det finns ett konsumentintresse. Så det ska till ett tydligt lönsamhetsperspektiv. Bankerna har gott om perngar, men de lånar inte ut en krona till oss på grund av att det inte är någon lönsamhet i företagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".