Elsie Tingström, Lars Hedihn och Elsa Falk. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio
Elsie Tingström, Lars Hedihn och Elsa Falk. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio

Pensionärerna prisas för bingo med flyktingbarn

"Vi fick ihop nio cyklar på ett dygn"
5:54 min

Penionärerna i Älvsåker och de ensamkommande barn i Anneberg i Kungsbacka kommun har påbörjat en resa tillsammans. Ett initiativ som de nu kan få pris för.

– Jag vill göra något för de ungdomar som har flytt, lämnat sin familj och tagit sig till Sverige, så att de känner sig välkomna och väl mottagna, säger Lars Hedihn.

Nu har seniorerna från Älvsåkers träffpunkt börjat ordna aktiviteter tillsammans med de nio ensamkommande pojkarna.

– Jag fick höra att de börjat idrotta på idrottsplatsen två kilometer bort. Och då kom jag på att vi kanske kunde samla in cyklar till dem. För jag vet ju att många av oss har cyklar ståendes hemma, säger Elsie Tingström.

– Det gick väldigt bra – vi fick ihop nio cyklar på ett dygn! Och västar och hjälmar såklart.

Seniorerna träffas i kommunens regi tre gånger per vecka. I höstas träffade de pojkarna för första gången och sedan dess har förslagen på nya aktiviteter ramlat in.

– Jag brukar sitta och sticka, och då tänkte jag "nej, nu ska vi sticka till killarna som kommit". Jag stickade raggsockar till dem, för det började bli kallt och kyligt, säger 93-åriga Elsa Falk.

Tillsammans bestämde de sig för att klä ut sig till tomtar och överlämnade julklapparna på Annebergs flyktingboende.

Sammanlagt har de fått till fyra träffar. Nu har är pojkarna sportlov, och då passade penionärerna på att bjuda in dem till bingo. De lärde sig snabbt hur man gjorde, säger Lars Hedihn. Och alla pojkar vann varsitt pris.

– Det var stort för dem och stort för oss. Jag fick nästan lite gråt i halsen och ögonen, berättar han.

– Vi vet inte vad de har upplevt och lämnat bakom sig. Det måste vara ohyggligt svårt att komma och inte kunna språket och då måste vi seniorer göra vår insats.

Kan vinna pris

  • De är ett av 33 bidrag som kan vinna Götapriset.
  • Det delas ut till "Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter" på på en mässa i Göteborg.
  • 362 projekt skickades in, nu tävlar alltså en tiondel av dem om att vinna priset.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".