Logotyp Sveriges Riksbank. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Riksbanken ger minusränta

"Får väl ha pengar under madrassen"
1:25 min

Riksbanken sänker styrräntan, reporäntan, från noll till minus 0,10 procent. Riksbanken köper också statsobligationer för 10 miljarder kronor. Orsaken bakom de ovanliga åtgärderna är den fortsatt låga inflationen. Detta innebär också att det kan kosta att ha pengar på banken.

– Förstår inte hur det är möjligt, i så fall får man ha pengarna i madrassen. Jag hoppas att det inte blir så tokigt, utgår ifrån att det inte blir så tokigt att det kommer kosta att ha pengar på banken, säger Eva Myrberg.

Att riksbanken låter reporäntan gå under nollstrecket är ovanligt och att det nu är så lågt som minus 0,10 har aldrig tidigare hänt i Sverige. Ännu är det osäkert vad det skulle innebära för konsumenter som har banklån eller sparar pengar på bankkonton. Men tidigare har företrädare för SEB och Swedbank sagt till Sveriges Radio att bankerna skulle göra allt för att skydda småspararna, men enligt uppgifter som kom till Sveriges Radio Ekot kunde ingen av de båda bankerna garantera att småsparare inte skulle drabbas av en negativ ränta. Hasse Svensson tycker att det blir extra jobbigt för pensionärer.

– Det är fel, slår hårt mot pensionärer då vi inte får så mycket pengar över, säger Hasse Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".