Aimen Mahmoud tillsammans med läraren Björn Laid. Foto: Sveriges Radio
1 av 2
Aimen Mahmoud tillsammans med läraren Björn Laid. Foto: Sveriges Radio
Aimen Mahmoud tillsammans med läraren Björn Laid. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Aimen Mahmoud tillsammans med läraren Björn Laid och programledaren Johan Davidsson. Foto: Sveriges Radio

Aimen, 14, hade packat – får stanna i Halmstad

"Det kändes som om jag kunde flyga"
9:13 min

14-årige Aimen Mahmoud har varit på flykt från hemlandet Eritrea sedan han var nio år. I morse skulle han säga hej då till sina vänner i Halmstad. Men Migrationsverket ändrade sig i sista stund.

Han hade packat väskorna och var redo att lämna sina nyfunna vänner och lärare i Halmstad. Men Migrationsverket ändrade sig – Aimen och hans mamma får stanna i Halmstad.

– Det kändes som att jag kunde röra världen med min hand, säger Aimen om känslan när han fick beskedet. Jag sprang omkring och kramade alla mina vänner. Det kändes som om jag kunde flyga.

Läraren Björn Laid har engagerat sig för att Aimen Mahmoud ska slippa flytta till Strängnäs. Han kontaktade Migrationsverket och bad dem att titta igenom det här ärendet på nytt.

– Och på ett rättvist sätt och med ögon som ser människan Aimen, och ge honom en rättvis bedömning. Jag har följt Aimen sedan han kom hit, följt hans livsresa i stort och smått och sett en förändring. Och upplevt hur fruktansvärt det skulle vara om han återigen skulle splittras upp ifrån detta.

Nu får Aimen Mahmoud och hans mamma stanna i Sverige i väntan på uppehålltillstånd. 

Björn Laid är Aimens lärare i engelska och idrott, och lär barnen som kommer till Halmstad att simma. Dessutom brukar han komma och hälsa på Aimen och de andra på asylboendet på Arena Hotell på Valllås.

– Han är som min bror, min pappa... Han är som min familj, säger Aimen Mahmoud om Björn.

Björn Laid tystnar och behöver leta efter orden.

– När jag hör honom berätta om vänner och betydelsen av detta. Jag står här och ryser, för jag vet hur fruktansvärt mycket det här betyder för honom. Och jag tror att det är många som inte riktigt förstår. De kanske tänker att man kan åka till Strängnäs eller Falkenberg. Men det är inte riktigt så enkelt om man aldrig har haft en vän. Och om man nu har hittat något som betyder så fruktansvärt mycket.

– Jag har en vän här jämte mig. Det är rörande att veta, för jag känner att jag betyder någonting för honom.

Aimen Mahmoud kom till Sverige och Halmstad för ett halvår sedan och har börjat i en klass på Vallåsskolan.

– Jag har mina vänner här. Jag har aldrig haft vänner som dem. Det kändes riktigt svårt att lämna dem. Skolan är väldigt viktig för mig – det är det bästa i hela världen, säger Aimen.

Läraren Björn Laid hoppas att alla kan få samma chans som Aimen och slippa ryckas upp från vänner på en plats där man trivs.

– Jag hoppas att alla blir behandlade som en människa och inte som en produkt. Och jag tycker att alla förtjänar det. Fair play, alla ska behandlas med rättvisa och respekt, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".