Foto: Fredrik Persson/TT.
Foto: Fredrik Persson/TT.

Getinge åter i insiderhärva

"Aggressivt med riskfyllda instrument"
1:22 min

Idag inleds rättegången mot en tidigare anställd på medicinteknikbolaget Getinge, som står åtalad för grovt insiderbrott.

– Utifrån handelsmönstret och hur han har handlat aggresivt och med väldigt riskfyllda instrument och med den timingen så måste han ha haft tillgång till insiderinformation, säger Jan Leopoldson som är åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Det handlar om en tidigare IT-anställd på Getinges huvudkontor som vid två tillfällen ska ha spekulerat på en nedgång i Getingeaktien, strax innan Getinge gått ut och vinstvarnat. Vid ett tredje tillfälle har mannen, som nekar till brott, köpt en större aktiepost i ett amerikansk bolag, som Getinge senare meddelade att de skulle köpa.

Det är inte första gången Getinge är föremål för misstankar om insiderbrott. Trots en komplex verksamhet låg bolagets resultat länge väldigt nära svenska analytikers förväntningar, vilket lett till misstankar i finansbranschen om otillåten guidning, så kallad analytikermassage.

Det hela kulminerade i oktober 2013 då Getinges vd, Johan Malmquist och finansdirektör träffade bankanalytiker och investerare strax före en vinstvarning. Det kursfall som följde på mötena ledde till en förundersökning på Ekobrottsmyndigheten. Förundersökningen är dock numera nedlagd.

Ekot har sökt Getinge för en kommentar utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".