Christer Möller, butiksägare. Foto Muhamed Ferhatovic SR Halland.
Christer Möller, butiksägare. Foto Muhamed Ferhatovic SR Halland.

Han höjer mjölkpriset – en krona till bönderna

"Inte så mycket att komma med"
2:00 min

Christer Möller i Eldsberga, söder om Halmstad, är den första handlaren i Halland som har höjt priset för att ge en krona per liter till mjölkproducenterna.

I början av året lanserade Centerpartiet #mjölklöftet med en uppmaning till butiksägare att höja priset på mjölk med en krona litern – en peng som ska gå tillbaka till bönderna. Något som butiken i Eldsberga nappat på.

– Vi lägger på en krona plus momsen per paket utav den röda standardmjölken och den gröna mellanmjölken. I slutet av månaden när vi läser av så betalar vi ut antalet enkronor per paket. Vi läser av alla paket som säljs i kassan och sedan går pengarna till mjölkproducenterna, säger Christer Möller.

När Christer höjer priset och får mjölken såld väljer han alltså att skänka den kronan till bönderna istället för att själv ta ut vinst på den. Detta gör han för att stötta den svenska mjölkproduktionen.

Och pengarna går sedan direkt till de lokala mjölkroducenterna som finns i Eldsberga. Men vinsten för bönderna i Eldsberga blir minimal.

– Vi tjänar i stort sett ingenting på detta. Det är för att öka uppmärksamheten på att den svenska mjölkproduktionen behöver stöd. Vi kan tjäna 500 kronor i månaden på detta, men vi hoppas att det kan få Arla att reagera och eventuellt höja mjölkpriset. Många bönder går idag med stora förluster, säger Ingemar Oskarsson.

Även om höjningen av mjölkpriset bara kommer ge en marginell vinst för de mjölkproducenter som finns Eldsberga så hoppas Christer Möller att initiativet ska få fler butiker att göra göra samma sak.

– Desto fler vi är som gör så här desto bättre är det. På detta sättet kan vi påverka och rädda svensk mjölkproduktion innan det är försent, säger handlaren Christer Möller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".