Unnaryds fiberförenng har lagt ner många timmar för att ordna fiber till landsbygden. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio.

Ingen fiber utan eldsjälar

"Frågan är hur många tusen timmar vi lagt ner"
1:25 min

Fortfarande är framtiden för snabb dataanslutning via fiber osäker på en del ställen på den halländska landsbygden. 

Bredbandsstrategierna skiljer sig också åt mellan de halländska kommunerna och i Hylte är det fortfarande på en del håll oklart om det det finns något intresse av att ansluta fiber.

I Unnarydstrakten har fiberförening lagt ner många timmar för att dra fiber till de 273 anslutna  hushållen. Något som inte hade gått utan eldsjälar. 

– Vi har fått lära oss att bygga och samla ihop olika komponenter för att vi ska komma i mål. Frågan är hur många tusen timmar vi har lagt ner tillsammans, säger  Conny Pas, ordförande i Unnaryds fiberförening.

Föreningen startade för tre år sedan med målet att ansluta åtminstone 100 hushåll i trakten till fiber. När tidsfristen gick ut vid årskiftet var 273 hushåll anslutna och den nya snabba dataanslutningen ligger bara några månader fram i tiden.

Utan föreningen hade det kanske aldrig blivit någon fiber till landsbygden kring Unnaryd. I Hyltebruks kommun finns det i dag vita fläckar som Conny Pas kallar det, ställen där varken kommunen eller eldsjälar tagit initiativ till fiberanslutning. Framtiden är fortfarande oviss.

Trots att föreningen och fiberanslutningen inneburit mer jobb än vad Conny Pas kunde förställa sig ångrar han det inte. Han ser fiberanslutning som en ren nödvändighet för landsbygnadens överlevnad.

– Jag tror att riktigt bredband är en av grundbultarna för att man över huvud taget ska bosätta sig på landsbygden, och fär oss att bo kvar. Vi hade aldrig fått fiber om vi inte hade tagit tag i saken själva.

Hylte kommun antog så sent som höstas en startegi som innebär att kommunen ska verka för att alla invånare ska få tillgång till fiber senast 2020. Trots att det råder politisk enighet i frågan i Hylte innehåller strategin inga konkreta åtgärder.

Henrik Erlingson (C) är idag oppositionsråd, men han var ordförande i kommunstyrelsen under andra halvan av förra mandatperioden. Han är kluven på frågan om kommunen kunde ha gjort mer under under hans styre för att snabba på fiberutbredningen i kommunen.

– Det är svårt att säga i efterhand om det hade gått fortare med kommunens inblandning, jag vet inte. Samtidigt klarar fiberföreningarna det här med mindre byråkrati än vad kommunen skulle göra. Vi har fokus på frågan nu i alla fall, säger Henrik Erlingson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".