Jennifer Albertsson och Ida Holmberg med Värmlandsfår.
1 av 5
Jennifer Albertsson och Ida Holmberg med Värmlandsfår. Foto:Karolin Johansson/Sveriges Radio
Gutefår.
2 av 5
Gutefår. Foto:Karolin Johansson/Sveriges Radio
Barn sköter en häst.
3 av 5
Barnen får lära sig hur de sköter om en häst. Foto:Karolin Johansson/Sveriges Radio
En fem dagar gammal killing.
4 av 5
En fem dagar gammal killing. Foto:Karolin Johansson/Sveriges Radio
Två nyfikna getter på gården.
5 av 5
Två nyfikna getter som bor på Stättareds 4H-gård. Foto: Karolin Johansson/Sveriges Radio

Många sorters djur lockar besökare till Stättared

Vice ordförande: Det finns väldigt många djur på ett och samma ställe.
1:21 min

Kor, hästar och grisar är populära i år. På Stättareds 4H-gård, en liten bit innanför Frillesås, har man utökat verksamheten då intresset varit så stort. 

En djurskola har blivit två och upp till det finns nu en hästskötarkurs för barn och ungdomar. 

– Vi ser ett större intresse för barn och ungdomar att komma nära djur som inte är så lätt i dagens samhälle, berättar Henric Nilsson som är vice ordförande i styrelsen för Stättareds 4H-gård.

– Jag tror att en del av framgången beror på att det är så många olika sorters djur här. Så det finns väldigt många djur på ett och samma ställe.

Gör det inte det på fler ställen i Halland?

– Det finns väl inte så många besöksgårdar som är öppna för allmänheten. Många gårdar är specificerade på en sorts djur och då är det svårt för besökare att komma fram och klappa djuren och lära sig mer om de specifika djuren, säger Henric Nilsson.

– Det är ett väldigt mysigt ställe att vara på. Så många återkommer. Det är allt från Varberg och Göteborg, berättar Jennifer Albertsson som arbetar på gården.

Under söndagen stod hästen på schemat. Barnen som kom till Stättareds 4H-gård fick träffa två hästar som de lära känna och ta hand om. 

– Det här helt fantastiskt. Det är optimalt att kunna åka hit om man inte har djur själv att visa för barnen, säger Jens Lövqvist som var på gården dottern Lisa.

– Barnen är väldigt glada när de är här. Det syns i deras ögon. De tycker det är kul när de får klappa djuren eller ge dem en morot, berättar Jennifer Albertsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".