En vindkraftspark med flera vindkraftverk. Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 4
Vattenfall kommer under hösten börja bygga 18 vindkraftverk på Maltesholm i Kristianstads kommun. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Verket som behöver ny växellåda och kranbilen. Foto: Jennifer Erlandsson/SR Halland
2 av 4
Verket som behöver ny växellåda och kranbilen. Foto: Jennifer Erlandsson/SR Halland
Fredrik Svensson kör kranbilen som kan lyfta upp till 102 meter. Foto: Jennifer Erlandsson/SR Halland
3 av 4
Fredrik Svensson kör kranbilen som kan lyfta upp till 102 meter. Foto: Jennifer Erlandsson/SR Halland
Schysst utsikt från 40 meters höjd - och riktigt svajigt! Foto: Jennifer Erlandsson/SR Halland
4 av 4
Schysst utsikt från 40 meters höjd - och riktigt svajigt! Foto: Jennifer Erlandsson/SR Halland
Publiknätverket

Tekniskt jobb på hög höjd

"Man måste gilla att jobba på hög höjd"
8:22 min

Att serva Hallands många vindkraftverk kräver både precision och gilla höga höjder. Det är en utmanande, roligt och omväxlande jobb, enligt David Thorsson på Connected Wind Services som reparerar vindkraftverk. 

Just idag var tanken att ett 45 meter högt vindkraftverk i Lilla Tjärby som ska få en ny växellåda.

– Detta är ett 25-30 år gammalt verk som stått still nu i ca en månad sedan växellådan gav med sig. Så den ska vi byta nu, berättar David Thorsson som är projektledare vid Connected Wind Services. 

För att växellådan ska kunna bytas måste roterbladen lossas och lyftas bort, ett jobb som kräver både flera kranar men också flera man. Och framför allt - ingen vind. 

Varje vindkraftverk servas två gånger per år, ibland går de sönder och behöver repareras. I de mindre verken används antingen en kranbil som hissar upp teknikerna eller i de större, som kan vara upp till 100 meter höga, finns en hiss inuti. 

På morgonen har kranbilsföraren Fredrik Svensson mätt upp vindbyar på 18-19 sekundmeter i toppen av kranen, vilket är för högt för att arbetet ska kunna utföras. Trots det hissas vi ändå upp i den lilla blå korgen för att få en glimt av hur det är att arbeta på hög höjd. 

– Det är ett arbete som kräver precision och absolut ingen svindel, säger David Thorsson. 

Han har alltid gillat höjder, att klättra och teknik, så jobbet passar honom bra. 

– Framför allt varma sommardagar, då är det riktigt härligt. Såhär års kan det bli lite kallt men lika roligt och omväxlande, säger han. 

Att jobba med att serva vindkraftverk är en växande arbetsmarknad och det finns flera utbildningar, bland annat i Varberg.

Detta är ett publiktips från vårt publiknätverk. Vill du också hjälpa oss göra bättre radio? Gå med i vårt publiknätverk - klicka på länken nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".