Rosa balar på ett fält på Nya Zeeland. Foto: Trioplast
1 av 3
Rosa balar på ett fält på Nya Zeeland. Foto: Trioplast
Rosa ensilagebalar. Foto: Trioplast
2 av 3
Rosa ensilagebalar. Foto: Trioplast
Det säger Göran Ericson, som är marknadsdirektör på Trioplast för jordbrukssidan. Foto: Trioplast
3 av 3
Det säger Göran Ericson, som är marknadsdirektör på Trioplast för jordbrukssidan. Foto: Trioplast

Balar i rosa plast stöd mot bröstcancer

"Man tycker att kampanjen var väldigt lyckad"
1:31 min

Istället för balar i vitt eller grönt kommer det i sommar finnas ensilagebalar i rosa färg på halländska fält. Samtidigt kommer pengar från försäljningen av rosa plastfilm gå till forskningen om bröstcancer.

Det är den rikstäckande lantbrukarföreningen Lantmännen som i samarbete med sina leverantörer Tama och Trioplast, inför skördesäsongen erbjuder balnät och ensilageplast i rosa. Samtidigt kommer pengar från försäljningen att gå till forskningen om bröstcancer. Det säger Göran Ericson, marknadsdirektör på Trioplast som tillverkar den rosa ensilageplasten.

– Inför hösten här så kontaktade våran nyazeeländska kund oss och frågade om vi ville vara med och stödja bröstcancerforskning genom att dels skänka pengar och dels visualisera med hjälp av rosa balar ute i fält. Vi nappade på idén och utvecklade en produkt och på den vägen är det, säger han.

Och hur gick det i Nya Zeeland?

– Man tycker att kampanjen var väldigt lyckad och man har fått en positiv respons runt bröstcancerforskning och problematiken runt det, säger Göran Ericson.

25 kronor för varje rulle plast och 150 kronor för varje rulle nät kommer att skänkas till bröstcancerforskningen, genom Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, BRO. I Nya Zeeland blev det ungefär 50.000 rosa ensilagebalar, berättar Göran Ericson. Snart börjar Lantmännen sälja produkten i Sverige och här hoppas han att det ska bli omkring 100.000 rosa balar.

– Nu till våren så kommer Lantmännen börja sälja ensilagefilm till den svenska marknaden och förhoppningsvis får vi samma positiva gensvar här.

Hur tror du folk kommer reagera när de ser rosa balar istället för vita balar i hagarna?

– Jag tror att det kommer bli en positiv reaktion, säger Göran Ericson. Vi såg redan här när vi utvecklade vår produkt och vi hade den stående här i vår testhall, att när vi hade besökare och kunder här så var det första de frågade om vi gör någon satsning på Rosa bandet eller bröstcancerforskning. Det var det man kopplade det till direkt. Så forhoppningsvis får vi samma reaktionen på fälten också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".