Rökare tänder en cigarett. Foto: Erik Mårtensson/TT
1 av 3
"Rökning leder till narkomani" Det anser Kungsbackapolisen Staffan Lingstedt som vill ändra tobakslagen. Foto: Erik Mårtensson/TT
Staffan Lingstedt sitter vid sitt skrivbord.
2 av 3
Staffan Lingstedt vid Kungsbackapolisen. Foto: Karolin Johansson/Sveriges Radio
Fredrik Hansson sitter vid sin dator.
3 av 3
Fredrik Hansson, kommunalråd för Centerpartiet i Kungsbacka. Foto: Karolin Johansson/Sveriges Radio

Polisen vill ta cigg från barnen

"Jag vet att tobaken är ingången till narkomani"
2:12 min

"Rökning är porten till narkotika, därför bör vi ändra tobakslagen", säger Kungsbackapolisen Staffan Lingstedt som vill att polisen ska kunna ta cigaretter från minderåriga.

Dessutom vill han kunna förbjuda rökning under skoltid.

– Jag vet att tobaken är ingången till narkomani. Ska vi hjälpa ungdomen måste vi gå på tobaken, säger Staffan Lingstedt.

"Under mina 25 år som polis så har jag aldrig träffat på en narkoman som inte röker."

– Ska du börja röka cannabis måste du få ner röken i lungorna. Annars är det som att dricka alkoholfritt vin.  Det blir ingen verkan, berättar han.

Under åren 2011 och 2012 förändrades drogpolicyn för samtliga skolor i Kungsbacka kommun och det var i samband med arbetet som Staffan Lingstedt såg sambandet mellan rökning och droger och att det är viktigt att komma åt problemet i tidig ålder.

– En polisman som går ut i dag ser elva och tolvåringar som röker. Polisen kan inte göra någonting. De kan inte ens ta cigaretterna ifrån dem.

– Vi har något som heter direktförverkandelagen där vi kan direktförverka alkohol. I alkohollagen så står det att en var, alltså vem som helst, inte får lov att lämna över sprit till någon som är under 18 år. Men tobakslagen säger inte så och därför vill jag ändra på tobakslagen så att den stämmer överens med alkohollagen, berättar Staffan Lingstedt.

Skolan ska också ha ett verktyg för att förhindra rökning o där med användandet av droger menar Staffan Lingstedt. Tobakslagen bör ändras så att elever inte får röka under skoltid säger han.

– Andra paragrafen säger att det är förbjudet att röka på skolgården. Ta bort skolgården. Ta bort skolgården och skriv skoltid där istället. Oavsett var du är så är det förbjudet att röka mellan 08:00-16:00 när skolan är igång, säger Staffan Lingstedt.

Staffan Lingstedts idé om att ändra tobakslagen har fått gehör hos kommunens politiker. Fredrik Hansson, kommunalråd för Centerpartiet, har skrivit en motion till Centerpartiets partistämma om att ändra tobakslagen.

– Jag tycker det är viktigt att i min roll som politiker att vi är lyhörda för signaler från i det här fallet polisen. Jag vill att Centerpartiet ska jobba vidare med den här frågan och att lagstiftningen ändras. Vi har ett ansvar att skydda våra barn och ungdomar från olika faror i samhället, säger Fredrik Hansson.

Under onsdagen den 18 februari togs motionen upp på Centerparitet i Kungsbackas kretsstämma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".