Magnus Andersson, fiskhandlare i Åsa. Foto: Sveriges Radio
Magnus Andersson, fiskhandlare i Åsa. Foto: Sveriges Radio

Rött ljus för västkusträkan - igen

"Jag tror inte att det bli samma uppståndelse som förra gången"
1:29 min

Västkusträkan får fortsatt rött ljus i Världsnaturfondens nya fiskguide. För andra året vill WWF att vi låter bli den svenska räkan.

En markering som betyder att Världsnaturfonden vill att vi ska undvika nordhavsräkan, vilken vi också kallar västkusträka. Något som förvånar fiskhandlaren Magnus Andersson i Åsa.

– Jag trodde att det skulle bli gult eftersom bestånden har ökat. Men nu blev det rött igen, och det var ju lite synd.

Förra året fick västkusträkan rött ljus i fiskguiden för första gången. Det röda ljuset betyder att Världsnaturfonden, WWF, vill att vi ska undvika räkan eftersom de anser att den kommer från ohållbara fisken och eller odlingar som skadar miljön eller arter som lever där.

– Jag tror ju inte att det är brist på räkan på det sättet. Det är ju så att den danska och norska räkan inte är röda, det slår mot den svenska räknäringen. Det är inte okej.

Enligt WWF ser det ljusare ut för beståndet av nordhavsräka som också kallas västkusträka. Men på grund av dålig kontroll när det gäller dumpningen av småräkor och brister i förvaltningen behåller den sitt röda ljus.

Magnus Andersson som idag står bakom en kartong rosa danska räkor tror däremot inte att det röda ljuset kommer att påverka lika mycket som förra gången.

– Det var väldigt mycket prat i början. Vissa var väldigt rädda att köpa räkan och sen har det kommit en massa andra besked under resans gång. Jag tror inte att det blir samma uppståndelse som förra gången. Och sen till nästa gång tror jag att den blir gul och sen grön, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".