Sandlådan är kul att leka i. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Sandlådan är kul att leka i. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Publiknätverket

Kreativa barn och omväxlande dagar

"Det här är nog världens bästa jobb"
11 min

Att jobba som förskolelärare verkar både omväxlande och roligt. Och barnens kreativitet ger många skratt. Att praktisera på dagis fick det att klia i fingrarna på vår publikredaktör!

Det märks att det är lov på Söderskolans förskola i Heberg utanför Falkenberg. Ute på gården leker de mindre barnen med trehjulingar, leksakstraktorer och det bakas sandkakor för fulla muggar i sandlådan. 

Christina Johansson har jobbat som förskolelärare i 35 år och jobbar idag med barnen som är ett och ett halvt till två och ett halvt. 

– Det är omväxlande dagar och det gäller att vara duktig på att läsa av barnen, lista ut vad de menar och känner eftersom de flesta av dem inte kan prata ännu. Man blir duktig på att förstå mim- och kroppsspråk, berättar hon. 

De äldre barnen är inomhus och leker. I de olika rummen pågår allt från boktillverkning till utsmyckning av ett hemmagjort svärd som snickrats ihop i förskolans snickarbod. Runt bordet i det kreativa rummet som kallas "verkstaden" sitter Agneta Jarälv och hjälper barnen Felix och och Alicia.

– Detta är det bästa jobbet man kan ha, omväxlande, roligt och härligt, säger Agneta som jobbat i nästan 30 år.

– Ingen dag är den andra lik, det handlar om att läsa av vad barnen vill göra och göra deras dagar så bra som möjligt, berättar hon.

För att bli en bra förskolelärare krävs bra tålamod, men det är också något som utvecklas under åren.

– Man lär sig massor varje dag och ett bättre tålamod följer dessutom med även utanför jobbet, avslutar Agneta Jarälv. 


Detta är ett publiktips. Vill du också tipsa oss om en plats vi borde besöka eller ett ämne vi borde ta upp? Kontakta vår publikredaktör Jennifer Erlandsson på telefon 035 17 27 21 eller gå med i vårt publiknätverk, klicka på länken här nedan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".