En tumlare. Foto: Kazuhiro Nogi/Scanpix
Foto: Kazuhiro Nogi/TT

Fritidsfiskares ekolod stör tumlare

Den lilla tumlaren är den enda val som år efter år föder sina ungar i svenska vatten. Men undervattensbuller, till exempel pålning, skrämmer bort tumlare. Och nu kan också fritidsfiskarnas ekolod göra det, eftersom ekolodsignalerna och tumlarna använder samma frekvens.

– Hörsel är tumlarens viktigaste sinne, viktigare än synen. De hör väldigt bra och de lokaliserar själva med eko på samma sätt som fladdermöss genom att skicka ut ett högfrekvent, pipigt ljud och sedan lyssnar de på ekot och kan höra hur långt bort något är, hur det ser ut och rör sig, berättar Julia Carlström, tumlarspecialist och forskare på företaget Aquaviota. Hon fortsätter:

– Tumlare är väldigt skygga djur, som små kaniner fast i havet. Om de upplever nya saker reagerar de ofta med att fly därifrån.

Stora Middelgrund utanför Hallandskusten är ett av dom fem viktigaste områdena i svenska hav för dom fridlysta tumlarnas fortplantning. När projektet Kattegatt Offshore förra året fick avslag på sin ansökan hos Mark- och miljödomstolen för att bygga en vidkraftspark vid grundet var tumlarnas livsbetingelser ett av dom tyngsta argumenten för avslaget.

Och när nu allt fler och större fritidsbåtar söker sig allt längre ut till havs för fiskets skull och allt fler ekolod installeras för att lokalisera fiskbestånden, ja då blir det ytterligare ett hot mot tumlarna.

– Då blir det färre områden kvar som inte är påverkade av ekolodssignaler. Dessutom blir ekoloden allt oftare framåtriktade och wstarkare och då hörs de här signalerna i allt större vattenmassor, säger Julia Carlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".