Vaccin mot svininfluensan. Foto: Tobias Röstlund/Scanpix
Foto: Tobias Röstlund/Scanpix

Halland bäst på vaccinera allergiker

"Det gör ju att han kan sitta bredvid sina kompisar i skolan"
2:24 min

Det skiljer sig stort över landet hur många allergiker som får vaccin mot sin allergi. I Halland vaccineras allra flest i förhållande till folkmängd.

Enligt statistik från Astma och allegiförbundet från 2014 vaccineras 40 per 10 000 hallänningar vilket är omkring fyra gånger fler än i grannlandstingen Västra Götaland och Jönköping. Och nästan dubbelt så många än det landsting som är näst bäst, Gotland. Där vaccineras 25 per 10 000.

Maria Öresjö i Frillesås är mamma till en pojke som precis har vaccinerats klart mot sin kattallergi.

– Kattallergin gör ju att han inte behöver medicineras varje gång jag ska möta någon som har katt eller om han ska sova över hemma hos någon med katt. Det gör ju stor skillnad. Det är ju vardagen, att han kan vara hos andra och sitta bredvid kompisar i skolan utan att bli allergisk, säger hon.

Marias son Jonatan är nio år och en av nästan två miljoner personer här i Sverige som enligt Astma- och allergilinjen är allergiska.

– Det började med att han var förkyld mycket, hostig och snorig. Så vi gjorde utredning och kom fram till att han var allergisk. Då erbjöd de oss vaccination och vi sa ja, säger Maria Öresjö.

På allergimottagningen för barn- och unga i Kungsbacka jobbar barnallergologen Inger Winnergård. Hon berättar att allergivaccinationer är enda sättet att påverka den allergiska utvecklingen så att man blir mindre allergisk. När man tar mediciner har man kvar sin allergi, berättar hon och säger att man genom att äta medicin bara tar bort symptomen.

Inger Winnergård är en av dem som bidrar till att Halland sticker ut i Astma- och allergiförbundets statistik.

– Det beror framförallt på att det är ett litet län där det finns allergologer på flera ställen. Och sen är det intresserade kollegor och resurser inom landstinget att genomföra vaccinationerna.

Jämförelsevis vaccinerar Region Halland 40 per 10 000 invånare medan det landsting som är näst bäst, Gotland vaccinerar 25 per 10 000. Och landstingen närmast oss har ännu sämre siffror, Jönköping med 9 av 10 000 och Västra Götaland med 12 av 10 000.

– Alternativet är ju att gå på allergimediciner resten av sitt liv. Man blir ju trött av tabletterna och av allergierna också. Så det är klart att man tycker att det jättebra att man får vaccinera sig, så man slipper detta, säger Maria Öresjö.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".