Blåljus. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Foto: Tomas Oneborg/TT

Fängelse för mordförsök i Halmstad

En 34-årig man döms till tio års fängelse för mordförsök av tingsrätten i Halmstad.

Mannen döms för att ha försökt att skjuta ihjäl en annan man i en källargång i Halmstad i oktober förra året.

Gärningen var livsfarlig, synnerligen hänsynslös och orsakade smärta, sår- och vävnadsskador, blödningar, splitterbenbrott på ett revben samt dödsångest. Så står det i tingsrättens dom. 34-åringen har hela tiden förnekat att det var han som höll i pistolen, men offret, 50-åringen, har vittnat och sagt att han såg 34-åringen med pistolen i hand och hur 34-åringen sköt och träffade honom i knäet. När han vände sig om träffade ett andra skott honom i ryggen. Även ett tredje skott avlossades men missade sitt mål.

Det saknas ett direkt motiv för mordförsöket i tingsrättens dom. 34-åringen och 50-åringen hade visserligen bråkat rejält 1½ år före skotten, men då bestämt sig för att hålla sig ifrån varandra eftersom dom ogillade varandra starkt. 34-åringen är kriminellt belastad och är eller har varit missbrukare, men det finns inget i utredningen eller åtalet som pekar på det skulle handla om en knarkaffär och en uppgörelse.

34-åringen ska betala ett skadestånd på 150.000 kronor till sitt offer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".