Snö på trädgrenar. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Så här har det sett ut på andra håll i Sverige...Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Vårtecken. Krokus blommar i Kungsbacka: Foto: Lyssnaren Jeanette Forsman
2 av 2
Men i Halland och Kungsbacka blommar redan krokusen. Foto: Lyssnaren Jeanette Forsman

Har vi i Södra Sverige snuvats på vintern?

SMHI: Snart kan det bli vår
1:14 min

Till helgen kan det bli vår, rent meteorologiskt, och längs med kusten har det på sina håll faktiskt inte varit nån vinter alls.

Sammanlagt är det åtta kuststationer i Halland, Skåne, Blekinge och Öland som väntas gå direkt från höst till vår i sina mätningar.

– Vi har ju haft vårtemperaturer längs kusten och stora delar av Götaland de senaste fyra dygnen, förklarar Emelie Bäckström på SMHI.

Definitionen av den meteorologiska våren är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader. Starten på våren får inte ske före den 15 februari. 

Vilket innebär att räkningen började i söndags, och eftersom prognoserna tyder på milt väder under hela veckan väntas våren anlända till södra Sverige nu på söndag.

– Vi vill inte börja räkna för tidigt, för då skulle våren kunna komma strax efter nyår och då kan det blir ett långt bakslag. Det blir lite tråkigt om vi utropade våren lite väl tidigt, förklarar Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Våren brukar komma först till skånska Falsterbo, enligt klimatologen runt den 15 februari.

– Men då brukar våren komma efter en period av vinter, vilket det inte har varit. Det normala är ju att det går från vinter till vår, säger Sverker Hellström.

Nordhalländska Nidingen är en av de kuststationer där genomsnittstemperatur ligger så högt att det fortfarande räknas som höst. Här brukar våren komma senare.

– Annars är det ju normalt så att våren anländer i Hallands kustland de allra första dagarna i mars, och sen då lite senare i de inre delarna, säger Emelie Bäckström som är meteorolog på SMHI.

Fenomenet är inte så vanligt, men förekommer, enligt meteorologen Emelie Bäckström. För Nidingens del har det förekommit fem gånger sedan 1970. Senast det inträffade var 2008, då man gick direkt från höst till vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".