Många av barnen på flykt från Syrien har inga vinterskor. Foto: Katja Magnusson.

Boende i Särö kan invigas 2017

"Behöver etablera tre till fyra boenden per år"
2:00 min

Om drygt två år kan boendet för ensamkommande barn i Särö kan stå klart.

Boendet ingår i den plan som ska leda till att Kungsbacka kan ta emot de barn som kommunen åtagit sig.

– Vi tror att vi behöver etablera tre till fyra boenden per år för att vi ska kunna klara av vårt åtagande och det är tufft, säger kommunalrådet Ulrika Landergren (FP).

I dag finns boenden för ensamkommande barn och ungdomar i Anneberg, i centrala Kungsbacka och i Frillesås. Men platserna täcker inte behovet.

Avtalet med länsstyrelsen säger att kommunen i år ska ha 35 platser. Och för att överhuvudtaget närma sig sitt åtagande arbetar nu kommunen för fullt med att skaka fram nya boenden. Närmast att bli klart är det tänkta boendet här i centrala Särö, vilket välkomnas av Malin Nielsen som bor några kilometer härifrån.

– Man kan se det här på det här både på mikro- och makronivå. Rent integrationsmässigt och mångfaldsmässigt så behöver det ju hända något här ute. För mig så handlar det om att man inte bara ser sitt lilla perspektiv utan att man lyfter blicken och ser vad som händer ute i världen och vilket samhälle man vill bygga tillsammans.

Kommunen har alltså valt ut en plats för boendet med plats för tolv killar. Men det är en lång väg kvar innan det ens går att börja bygga. Och Johan Unger som uppvuxen i Särö är skeptisk till placeringen.

– Det är bättre att de kommer in till Kungsbacka där de andra är. Här är det bara tolv personer, det är inte det bästa stället för dem - för att Särö är ett snobbställe, säger han.

Men politikerna vill gärna sprida boenden i kommunen.

 – Nu planerar vi i Särö, Kullavik, Åsa och Vallda. Vi tittar på ställen där kommunen har mark och att köpa fastigheter, säger Ulrika Landergren.

Går det att etablera så här många boenden?

– Det är klart att det gäller att hitta rätt mark på rätt plats. Men det är vårt åtagande och placering någon annanstans är väldigt mycket dyrare än att sköta det själv, säger Per Stenberg (M) som sitter i byggnadsnämnden i Kungsbacka kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".