Marita Farman Kronheim, flyktingguide och Fatma Djudah. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.
Marita Farman Kronheim, flyktingguide och Fatma Djudah. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.

Migrationsverket ändrar sitt beslut

"Viktigt att se till barnets bästa"
1:41 min

Den tioåriga flickan och hennes syskon som P4 Halland tidigare berättat om får stanna på flyktingboendet i Frösakull, det beslutade Migrationsverket idag.

Fatma Djudah är ett av de äldre syskonbarnen.

– Det är jättebra och viktigt att de ändrar sitt beslut eftersom vi är vana vid Halmstad. Vi har mycket kontakter här. Sedan är det också viktigt för vår syster som går i skolan här och trivs väldigt bra samt lär sig språket, säger Fatma Djudah.

Fatma tycker att det är bra och viktigt att myndigheten väljer att låta dem stanna på flyktingboendet i Frösakull särskilt med tanke på deras tioåriga syster går i skolan och gör stora framsteg i skolarbetet.

Anledningen till att Migrationsverket måste flytta de nyanlända till andra boenden i landet är för att ett avtal som tillät att fler nyanlända kunde bo på en flyktingförläggning löper ut. Men syskonen får alltså stanna i Halmstad. 

– Fantastiskt viktigt att de får stanna här i Halmstad, de trivs och känner sig hemma i stan. De har anpassat sig i Halmstad och det är lättare för dem att skaffa jobb och utbildning särskilt när de har rotat sig i stan. Jag hoppas verkligen att orsaken till Migrationsverkets beslut är för att de har sett detta ur barnperspektivet. Det är jätteviktigt att man ser till barnens bästa då det är de som far illa i dessa situationer, säger Marita Farman Kronheim som är flyktingguide för Fatma Djudah.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".