Erland Linjer (M) socialnämndens ordförande Varbergs kommun. Foto: Sveriges Radio
Erland Linjer (M) socialnämndens ordförande i Varbergs kommun. Foto: Sveriges Radio

Varberg vill fixa fler boenden för ensamkommande

"viktigt att vi tar hand om dem i Sverige"
1:27 min

Migrationsverket vill att Varberg ska ta emot fler än dubbelt så många ensamkommande barn i år.

För att kommunen ska lyckas med det jobbar nu socialnämnden på att lösa boendefrågan. Ytterligare ett HVB-hem, Hem för vård eller boende, i egen regi är ett av förslagen.

Nuvarande elva boendeplatser ska under året utökas till 27. Nu är det upp till kommunfullmäktige att fatta beslut i frågan.

– Vi kan ta emot dem men vi har ingenstans att låta dem bo, säger Erland Linjer (M) ordförande för socialnämnden i Varbergs kommun.

Nu vill socialnämnden att kommunfullmäktige först och främst säger ja till att utöka boendeplatserna. Det ska kunna gå, säger Erland Linjer, bara boendesituationen löser sig.

– Vi vill ha någon typ av boende för ungefär tio till tolv barn till för att kunna leva upp till de krav som kommer. Det kan lösas på olika sätt, säger han och berättar om vilka alternativ som de har bearbetat, fortsätter han.

– Om det finns en tomt som man kan ställa upp en paviljong på, det finns också möjlighet att använda sig av familjehem och sen finns det en linje som föreslås från statligt håll - att låta barnen bo på folkhögskola och gå i skola där.

I dag bor ensamkommande barn och unga som kommer till Varberg antingen i ett av kommunens två HVB-hem, hos släktingar, i familjehem eller i HVB-hem i andra kommuner. De senare är platser som Varberg upphandlat när de egna platserna inte har räckt till. 

– Det visar att vi inte lyckats ta hand om dem här, men att vi har hittat platser åt dem på andra ställen.

Är det viktigt att ta hand om dem här?

– Ja, det är viktigt att vi tar hand om dem i Sverige. Så ja, det är viktigt att vi tar hand om dem som har blivit anvisade till oss här, säger Erland Linjer.

Utredningen som socialförvaltningen har gjort pekar på att egna boenden får ner kostnaden samtidigt som det gynnar integrationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".