Statyprotest i Halmstad
91:an i Halmstad fick väska på armen. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio

Väskprotest på staty i Halmstad

Statyprotesterna sprider sig som en löpeld och har nu nått Halland. Under fredagskvällen ståtade 91:an-statyn på Storgatan i Halmstad med en väska på armen.

En smärre folkstorm uppstod när Växjös politiker sade nej till en staty där en dam slår handväskan i huvudet på en nazist.

Sedan dess har statyer runt om i landet klätts i handväskor och nu är protesterna här.

Det var häromveckan som kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott i Växjö sade nej till ett förslag om en staty gjord efter Hans Runessons berömda fotografi. På bilden slår en dam mot en nazist med sin handväska under en nazistdemonstration.

Politikerna tyckte att konstverket signalerar våld.

Men reaktionerna lät inte vänta på sig och flera kampanjer med namnunderskrifter har startats för att  statyn ska bli verklighet.

Susanna Arwin är konstnären som vill göra statyn åt Växjö kommun.

-Kvinnan på Hans Runessons bild har så enormt starkt symbolvärde. Någonstans finns ett dåligt samvete över att ingen sade ifrån mot nazismens hemskheter. Men en liten tant med en handväska sade ifrån, säger hon till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".