Laman Linnea på Munkagårdsgymnasiet, tillsammans med Ellen Torstensson, Maria Löfven och Johan Henriksson.
Laman Linnea på Munkagårdsgymnasiet, tillsammans med Ellen Torstensson, Maria Löfven och Johan Henriksson. Arkivfoto: David Spånberger/Sveriges Radio.

Få sökande till Munkagårdsgymnasiet

LRF: "Tråkigt och allvarligt"
1:34 min

När niondeklassarna gjorde sina val till gymnasiet blev siffrorna en besvikelse för Munkagårdsgymnasiet i Tvååker. Drygt 70 elever har sökt till naturbruksgymnasiets 110 platser.  

Det trots att Munkagård tagit över skogbruksutbildningen från Plönninge och dessutom startat en ny utbildning för elever med ADHD eller Asberger.

Nu hänger trädgårds- och floristutbildningarna, med vardera fem sökande, löst.

 – I övrigt har vi sökandesiffror som gör att vi kan starta utbildningarna, säger Torbjörn Svanberg, skolförvaltningschef inom Region Halland. 

För de elever som väljer trädgårdsutbildningen ser arbetsmarknaden ljus ut, medan den försämrats för floristutbildningen.

Men har inte Region Halland missat att informera eleverna i niondeklassarna att här finns i alla fall en utbildning med goda jobbchanser?

 – Vi har lagt en hel del kraft på marknadsföring och skulle nog inte vilja säga att vi har missat detta. Men det finns en känsla av att yrkesprogrammen inte drar lika mycket som de studieförberedande programmen gör, säger Torbjörn Svanberg.

Skogsbruksutbildningen som Munkagård tagit över från Plönningeskolan, som ska läggas ner, har tillräckligt många sökande i år.

Från LRF tycker man att det är både allvarligt och tråkigt.

– Vi vet att i princip alla som går ut skolan har två jobb att välja på. Den situationen har vi inte bland ungdomar  i övrigt, säger Anders Rickardsson som är ordförande i LRF i Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".