Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio
Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio

Läkare samlar på sig tusentals komptimmar

"Det ser vi inte som positivt"
1:27 min

Läkarna i Region Halland hade under förra året nära 66.000 timmar i innestående komptid.

I hela landet är landstingens kompskuld till läkarna nära 3,5 miljoner timmar - det motsvarar 1,6 miljarder kronor. Det visar en enkät som Dagens samhälle har gjort.

Läkarna samlar på sig komptid för jour och beredskap som de av olika anledningar inte vill eller kan ta ut.

– Vi som arbetsgivare ser inte positivt på det. Vi är måna om att våra medarbetare kontinuerligt tar ut sin semester och sin övriga kompensationsledighet, så vi vill ju minska den, säger Cristine Karlsson, personaldirektör på Region Halland.

Antalet  innestående komptimmar för läkare i Region Halland uppsteg till 66 000 förra året. Dagens samhälles kartläggning visar att läkarna i Västra Götalandsregionen hade högst antal outnyttjade komptimmar förra året, 720 000 timmar sammanlagt.

Orsaken till att antalet komptimmar runtom i landet växer till stora berg av timmar handlar till stor del om brist på kompetens, säger Cristine Karlsson.

– Inom vissa specialiteter har vi brist och det innebär att vi har svårigheter att lägga ut ledigheten som läkarna har rätt till efter att de har arbetat jour. Vi har för lite kompetens helt enkelt vilket gör att det blir svårt att hitta en balans i det här. Därför vill vi jobba långsiktigt med att se över hur vi använder vår kompetens så att vi säkerställer att det som specialiserade läkare gör i Halland är sådant som bara de kan göra, och göra det så smidigt som möjligt, säger Cristine Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".