Bakning över generationsgränser för fred

1:30 min

Varbergs kommun uppmärksammar i år fredskongressen i Varberg för 100 år sedan. Bland annat genom Peace of Cake, en baktävling som syftar till att umgås över gränser. Vinnarna blev Kaarina Larsson och barnbarnet Sofia Norborg.

Kaarina Larsson och Sofia Norborgs vita bakelse kommer nu att massproduceras och säljas i butik under hela 2015.

– Det är en verklig ära. Det trodde vi aldrig eftersom det var så många fina bidrag. Men samtidigt hoppades man innerst inne, säger Kaarina Larsson..

Det är de själva som komponerat den vita bakelsen med rosor i olika färger och smak av fläder, citron och vit choklad.

– Jag har bakat väldigt mycket innan. Så jag har experimenterat med olika smaker. Tårtbotten hade vi valt från början, sen har vi mixat med olika smaker och testat olika smaker för att se vilka smaker som passade bäst ihop, säger Sofia Norborg.

Vitt står för fred och rosorna för mångfald, allt enligt konceptet för Paace of Cake, en del en del av satsningen Varberg Calling for Peace vilket i sin tur är ett uppmärksammande av fredskongressen som hölls i Varberg för 100 år sen.

– För att freden ska komma fram så måste mångfalden komma till sin rätt, säger Kaarina Larsson och pekar på de olikafärgade rosorna.

Syftet med Peace of Cake är att människor ska lära känna människor från andra generationer och kulturer, människor som man annars inte skulle ha träffat. Först i och med bakningen, men sen också i och med det bakningen har gett.

– Man ska sen alltså fika över generationsgränser och över andra gränser. Alltså träffa människor man annars inte träffar, säger Malin Bellman som är processledare för Varberg Calling for peace.