Key code anklagas för att skrämma kunder

1:56 min

Säkerhetsföretaget Key Code använder skrämselmetoder för att sälja en skyddstjänst mot identitetsstöld, enligt flera anmälningar till Konsumentverket.

Har du kontaktats av företaget? Kommentera gärna artikeln.

Bara sedan 1 januari har företaget Key Code, som säljer säkerhetstjänster och nyckelbrickor över telefon, fått in 89 anmälningar till Konsumentverket. Många av anmälningarna gäller metoderna som företaget använder för att sälja tjänster för ID-skydd. En av de som blivit uppringda av företaget är musikern Nils Blomster, och han vittnar om ett aggressivt och hotfullt bemötande.

– Han tilltalade mig med helt namn, med mellannamn, drog personnumret inklusive de fyra sista siffrorna och sa "vi har hittat det här på internet och med det här kan vem som helst ingå avtal och köpa varor".

Nils Blomster tackade nej till tjänsten som företaget erbjöd för att skydda honom. Men han blev provocerad av företagets försök att spela på hans rädsla.

– Han hade verkligen en skrämseltaktik och om man svarar bra på skrämsel blir man nog väldigt rädd för att man kommer bli utsatt för en ID-stöld, säger Nils Blomster.

Och han är som sagt inte ensam om sina upplevelser. "Chockbehandling", "hotkänsla", "skräckmetodik" och "mycket obehagligt" är bara några av de ord som drabbade använder för att beskriva samtalen i sina anmälningar. Och utöver de hundratal anmälningar till Konsumentverket som Key Code dragit på sig sedan början av 2014 har de också blivit anmälda till polisen nära 50 gånger.

Key Codes vd Daniel Johansson säger till P4 Göteborg att man inte arbetar med att skrämma kunderna men att situationen med ökande antal ID-stölder är skrämmande och att kunderna kanske bör vara oroliga.

Men företagets sätt att framställa sig som räddaren i nöden för personer som de anser riskerar att få sin identitet stulen är något som upprör Nils Blomster.

– Att utge sig för att vara en samhällsinformatör när man jobbar på Key Code med att sälja abonnemang mot identitetsstöld på internet med fruktansvärt offensiva metoder och skrämseltaktiker, det är bara rent svineri, säger Nils Blomster