En tjej står framför SR:s loggor. Foto: Annika Nilsson
Johanna Ogeryd Nordholm vill upplysa sjukdomen Endometrios. Foto: Annika Nilsson

Endometrios – smärta i underlivet och magen

6:15 min

Många kvinnor lider av endometrios, en sjukdom som gör att man kan få väldigt ont, bland annat i underlivet. För att uppmärksamma sjukdomen så har mars utsetts till erndometriosmånaden.

För att uppmärksamma sjukdomen och att många drabbade inte tycker att de tas på allvar av sjukvården, så har olika stödföreningar utsett mars månad till endometriosmånaden.

Johanna Ogeryd Nordholm från Karlskrona är själv drabbad och medlem i stödgrupper i Blekinge. När det är som värst kan hon inte ta sig upp ur sängen. 

– Det känns som tusen nålar i magen och är den värsta smärtan jag någonsin upplevt. Jag har ont hela tiden men som värst under mensen. Jag behöver ta starka värktabletter varje dag för att ta mig upp i sängen, säger Johanna Ogeryd Nordholm. 

Togs inte på allvar
Endometrios kallas även "baklängesmenstruation" eftersom rester av livmoderslemhinnan vandrar ut i kroppen istället för att följa med menstruationsblodet ut. Ungefär tio procent lider av det men det kan finnas ett stort mörkertal. 

Det är få som vet vad endometrios är och de drabbade känner att sjukvården inte tar dem på allvar. En blev hemskickad med uppmaningen att själv söka på internet vad endometrios är.

Det tog sju år innan Johanna Ogeryd Nordholm fick sin diagnos. Hon besökte flera läkare som inte trodde på henne.  

– Man mådde psykiskt dåligt och började till sist tro på det läkarna sa, att man bara hittar på. Men till sist var det en som lyssnade och tog symptomen på allvar. Och under en operation så hittade dem endometrios, säger hon.

Det är en kronisk sjukdom som endast kan förmildras, till exempel med hormoner som p-piller.

För lång tid att få en diagnos
Nu i mars vill stödgrupper uppmärksamma sjukdomen och därför har de utsett mars månad till endometriosmånaden.

– Vi försöker belysa det som mycket som möjligt. Vi är med i tidningar, radio och sprider information till unga tjejer för det tar det alldeles för lång tid att få en diagnos, mellan fem till tio år, säger Johanna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista