Charlotte Heimer. Foto: Privat
Charlotte Heimer. Foto: Privat

"Vanligt att vårdpersonal inte känner till endometrios"

4:15 min

Män drabbas inte och sen är mens fortfarande tabu att prata om. Det tror Halmstadbon Charlotte Heimer är anledningen till att vi saknar kunskap om sjukdomen som drabbar 200 000 kvinnor i Sverige.

– Jag är ganska allvarligt drabbad, jag kan inte jobba och får ofta avstå aktiviteter som jag vill göra. Till exempel åka ut med vänner, resa eller gå en promenad.

Halmstadbon Charlotte Heimer har startat endometriosforum.se tillsammans med fyra andra bloggare och en konstnär.

– Vi vill ge stöd och råd och samla människors berättelser på vår blogg så fler får komma till tals. Vi vill upplysa i samhället om sjukdomen, för det är till och med ganska vanligt att vårdpersonal inte känner till endometrios.

Mars är "Endometriosis awareness month". Det vill säga månaden då sjukdomen endometrios ska uppmärksammas.

– Endometrios är en kronisk inflammatorisk sjukdom. Den uppstår när livmoderslemhinnan, som vanligtvis ska följa med mensen ut genom slidan, istället tar sig bakvägen genom äggledarna och fäster sig på olika organ.

– En av tio med livmoder får endometrios av någon grad, det är alltså 200 000 personer i Sverige.

Varför är kunskapen om sjukdomen så bristfällig anser du?
– Först och främst tror jag att det handlar om att män inte kan drabbas. Sen är mens tabu att prata om och intalas från barnsben att det ska göra ont att ha mens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista