Asylsökande kvinnor kan inte garanteras skydd vid våld

2:29 min

Sex av tio kommuner i Sverige kan inte garantera stöd och skydd för våldsutsatta kvinnor som är asylsökande eller papperslösa. Och i Halland ligger Falkenberg dåligt till. 

Det visar paraplyorganisationen Unizons undersökning om hur väl svenska kommuner arbetar mot mäns våld mot kvinnor i nära relationer. I Halland är Falkenberg är en av de kommuner som inte kan garantera stöd och skydd för denna grupp kvinnor. 

– Vi försöker att även i de ärendena ta vårt yttersta ansvar, samtidigt kan inte vi som kommun gömma flyktingar. Det är en svår fråga, det vi gör i de fallen är att diskutera möjligheterna att få återvända till sitt hemland. Vi kan i så fall vara behjälpliga med en hemresa, säger Mats Petersson, enhetschef för stöd och försörjningsenheten.

Att erbjuda hemresa, är det den enda lösningen ni har?

 -- Ja, i princip är det ju det.

Mats Petersson säger att kommunen har väldigt få ärenden där papperslösa eller asylsökande kvinnor söker hjälp hos kommunen. Han säger också att om en våldsutsatt kvinna söker sig till kommunen men som sedan tidigare har ett utvisningsbeslut bakom sig så förs en dialog med migrationsverket.

 Som sagt vi kan inte gömma flyktingar, vi kan heller inte driva egen migrationspolitik. Om migrationsverket har sagt att man inte kan få stanna kvar i landet då kan vi inte överpröva det. När vi får denna typen av ärenden, vilket är sällan då är det inte ett ärende som vi viftar bort och självklart är en del av lösningen att erbjuda ett tillfälligt boende tills en hemresa kan göras. Då tittar vi på möjligheterna att göra det.

Förutom Falkenberg är också Hylte och Kungsbacka de kommuner i Halland som svarat att man inte kan erbjuda skydd och stöd för asylsökande eller papperslösa kvinnor som utsatts för våld i nära relationer.

På Sveriges kvinno-, och tjejjours paraplyorganisation Unizons topplista hamnar Falkenberg näst sist bland de halländska kommunerna. En annan slutsats som undersökningen lyfter fram är att socialtjänsten i flera kommuner inte har riktlinjer för att ställa frågor om våld i nära relationer  - vilket i sin tur kan innebära att frågan överhuvudtaget inte ställs och att man på så sätt missar många kvinnor som faktiskt hade behövt hjälp.
Mats Petersson i Falkenberg säger att man ställer frågan, ibland. 

-- Att man har som rutin att man ställer frågorna, det har vi inte.

-- Finns det kvinnor som ni missar om ni inte ställer frågan?

-- Ja det finns det nog, det är ett utvecklingsområde helt enkelt för oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista