Snabblåneföretag i Varberg granskas av KO

Varbergsbolaget JSM Capital som äger snabblåneföretaget Cashbuddy granskas tillsammans med ett annat snabblåneföretag av Konsumentverket.

 – Vi är ute efter att se att bolagen gör en korrekt kreditprövning och inte beviljar lån till konsumenter som inte ska få ett lån, säger Anna Hult som är jurist på Konsumentverket (KO).

Alla lån som har beviljats under tre veckor från två slumpmässigt utvalda företag ska granskas. Ett av dessa snabblåneföretag finns i Varberg. Företaget kritiserades 2013 för att bland annat inte ha gett information om hur stor den totala kostnaden blir för den som lånar pengar.

De företag som granskas nu har båda på sin hemsida information om att även personer med betalningsanmärkningar kan låna pengar. Men det är ingenting som konsumentverket reagerat på i sin kommande granskning.

 – För lagstiftaren är det viktigt att man inte beviljar lån till konsumenter som inte kan återbetala. Vi kan inte säga generellt att bara för att en konsument är skuldsatt så ska den inte få en kredit, säger Anna Hult.