Regeringsplanet lyfte från Arlanda - hämtade Hadzialic på Bromma

1:31 min

Gymnasieministern Aida Hadzialic (S) från Halmstad är en av de ministrar som blivit hämtade av regeringsplanen på Bromma. Nu vill hon se över rutinerna för regeringsplanen.

– Jag har inte begärt några flygningar mellan Arlanda och Bromma. Det är försvarsmakten som ansvarar för statsflyget och även samordningen av beställningarna av flygningarna, säger Aida Hadzialic till P4 Halland.

Så du fick inte reda på att planet stod på Arlanda?

– Den förhandsinformationen hade inte jag. Jag fick information om att bege mig till Bromma.

Mellanlandningarna har inneburit extra koldioxidutsläpp på uppemot fem ton, enligt Expressen som har granskat användningen av regeringsplanet.   

Tillsammans med Gustav Fridolin har Aida Hadzialic blivit hämtad av regeringsplanet på Bromma flygplats, för att ta sig vidare till Bryssel.

Detta eftersom regeringsplanen har sin bas på Bromma flygplats, men då flygplatsen stänger vid tio på kvällen har planen ibland tvingats parkera på Arlanda.

– Jag vill självfallet att vi ska ha rutiner som gör att vi tar största möjliga miljö- och klimathänsyn, och att vi använder våra gemensamma resurser på bästa möjliga sätt, ekonomisk sett också, säger Aida Hadzialic (S).

Vad tänkte du när du fick reda på att planet faktiskt hade flugit fyra mil för att hämta dig och Gustav Fridolin?

– Jag blev väldigt förvånad, för det var ingenting jag kände till.

Vad görs nu för att det inte ska brista i rutinerna och det här inte ska hända igen?

– Vi går tillbaka nu och tittar på vad som har hänt för att vi ska få bättre rutiner framöver, men som sagt, det är försvarsmakten som ansvarar för beställningarna.

Liknande flygningar mellan Arlanda och Bromma, en sträcka på totalt 41 kilometer, har skett vid sex tillfällen de senaste månaderna, enligt Expressens granskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista