Imam: Muslimer får inte skada någon

2:17 min

I SVT:s Uppdrag Granskning uppmärksammades en imam för Halmstad moske för att han ska ha uppmanat unga att ansluta sig till jihad för att på så sätt få sina synder förlåtna. Men imamen Abu Muadh säger att anklagelserna mot honom är helt felaktiga och att han i klippet citerar en äldre islamisk person.

– Med citatet bestyrker jag att denna personen som dog är en martyr. Det är en person som dödades av syriska regimens soldater för att han filmade ett uppror där folk blev slagna. Soldaterna tog honom och gjorde såhär med honom. Jag sa inte så för att jag vill att folk ska strida i Syrien för Isis, säger Abu Muadh.

En muslim som helt oprovocerat dödas, dör i en bilolycka eller en muslimsk kvinna som dör i samband med en förlossning blir alltid en martyr, det vill säga hens synder blir förlåtna enligt islam. Och detta försökte Abu Muadh förklara i sin föreläsning som lades upp på Halmstad moskes youtube-kanal för två år sedan. I klippet berättar imamen om en man som begravs levande av den syriska regimens soldater efter att han ska ha filmat ett uppror. Och den mannens död menar imamen är martyrskap. Abu Muadh beklagar att videoklippet tolkats på helt fel sätt. Han berättar att både han och Halmstad moské tar helt avstånd från all form av extremism och att man pratar med unga muslimer i Halmstad om vad islam verkligen står för.

-- Vi pratar med de unga om hur viktigt det är för muslimer att inte skada någon och att inte skada islams anseende.

Abu Muadh säger att han inte på något sätt stödjer eller hyllar unga reser till Syrien för att strida för bland annat isis. Han säger att terrororganisationen ger en felaktig bild av islam.

– Jag tycker de har gett en blodig bild av islam. De gör saker och säger att de gör det i islams namn. Det är inte rätt, vi som muslimer stödjer inte detta och vi står inte på deras sida när de gör såhär.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista