Tidigare utredare sågar mottagandet av ensamkommande

1:30 min

Kommunernas sätt att hantera mottagandet av ensamkommande flyktingbarn är katastrofalt. Det anser före detta utredaren av mottagande av ensamkommande, Björn Eriksson. 

Han gör det efter Sveriges Radios nyhet om att ensamkommande flyktingbarn och ungdomar placeras ut i andra kommuner än de som tagit emot dem. 

Eriksson utlyser katastrofläge och anser att regeringen borde tillsätta en kommission.

– Vad gör vi om volymerna stiger från 8 000, till 10 000 eller 14 000? Vad har man för beredskap? Så man inte blir överraskad om det här scenariot inträffar.

2010 gjorde Björn Eriksson en utredning för regeringens räkning som framförallt syftade till att få fler kommuner att ta emot barn och ungdomar som antingen söker asyl eller har fått uppehållstillstånd i Sverige.

Då var det många kommuner som sa nej, sedan dess har en lag som innebär att kommunerna kan tvingas att ta emot ensamkommande trätt i kraft.

Numera tar alla kommuner emot barn och ungdomar, men en granskning som P4 Halland har gjort visar att mottagandet i flera fall bara sker på pappret.

– Generellt sett är det så att om du är nära där människor är så hittar du ofta praktiska lösningar. Det handlar enligt mig inte bara om att ta hand om ett antal flyktingbarn, utan du vill också att de ska integreras i samhället, säger Björn Eriksson.

200 kommuner har svarat på P4 Hallands fråga om var de placerat de barn och ungdomar som de enligt Migrationsverket anvisats. Det visar sig att av 7000 ensamkommande bor 1000 av i en helt annan kommun.

Och Björn Erikson anser att den här utplaceringen av barn och ungdomar är bevis på att systemet med det kommunala ansvaret har kraschat. En lösning måste till snarast, enligt honom:

– Om de personerna inte finner ro, inte kan slå sig ner i landet Sverige och inte kan assimileras. Då bygger man in ett väldigt väldigt stort problem för framtiden.

Ska staten ta över ansvaret från kommunerna för de ensamkommande barnen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista