Tina Sommer Mäkinen tycker att vi borde bli bättre på att i god tid fundera över vad vi vill få ut av semestern - och att vi lämnar plats för vila och reflektion. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio
Tina Sommer Mäkinen tycker att vi borde bli bättre på att i god tid fundera över vad vi vill få ut av semestern - och att vi lämnar plats för vila och reflektion. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio

Så får du ihop semesterpusslet

2:26 min

Prata igenom vilka förväntningar som finns inför ledigheten och våga tacka nej till grillfester och nattgäster. Det är några av Tina Sommer Mäkinens råd för att hinna vila ut under semestern.

Snart är den här - den älskade, efterlängtade semestern. Under några intensiva sommarveckor ska vi hinna med sol och bad, umgänge med släkt och vänner, färdigställa renoveringsprojekt som blivit liggande och så klämma in lite kvalitetstid med partnern på det.
I värsta fall kraschlandar man i en regnig verklighet där det varken blir tid för avkoppling eller romantik.

– Mitt råd är att man i god tid funderar över vad man själv vill få ut av semestern, och att man avsätter tid för att prata med sin partner och även med barnen. På så vis blir de olika önskningarna synliga. Risken är annars att man som par har vitt skilda förväntningar på ledigheten och alla känner sig missnöjda i slutet av sommaren, säger Tina Sommer Mäkinen som är beteendevetare och arbetar som samtalsterapeut och skolkurator i Halmstad.

Hennes erfarenhet är att många par upplever en kris i relationen under semestern.

– När vardagen rullar på och vi befinner oss i ekorrhjulet med mycket rutiner, blir det inte så mycket tid för att reflektera eller känna efter hur man egentligen har det i förhållandet. När vi plötsligt får mer tid tillsammans, blir problemen synliga.

Tina Sommer Mäkinen rekommenderar att man avsätter rejält med tid för vila och återhämtning och ägnar tid åt relationen.

– Om det har varit slitsamt under våren behöver man sätta sig ned och prata om varför våren inte blev som man hade tänkt sig och hur färden framåt ska se ut. Det kan ju också vara relationen med barnen som inte fungerar lika bra som man önskar.

Hon tycker också att man ska vara försiktig med att planera in för mycket och att man ska känna efter vad man själv orkar med.

– Se till att lämna utrymme för spontanitet och gör det som blir bäst för dig och din familj.

Tina Sommer Mäkinens tre tips för en bättre semester:

1. Prata igenom vilka olika behov och önskningar som finns hos alla i familjen.

2. Planera inte in för mycket.

3. Ge varandra utrymme och dela upp er ibland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista