Stekt potatis cancerframkallande

Ett cancerframkallande ämne, akrylamid, bildas när kolhydratrika livsmedel tillagas vid höga temperaturer. Det presenterades av forskare på Stockholms universitet på en presskonferens i förmiddags.
Nya rön från Livsmedelsverket och Stockholms Universitet visar att det cancerframkallande ämnet akrylamid bildas när potatis och andra kolhydratrika livsmedel tillagas vid höga temperaturer. Det handlar till exempel om stekt potatis och pommes frites. Särskilt höga halter av akrylamid har hittats i potatisprodukter som pommes frites och chips. Enligt docent Margareta Törnqvist innehåller så lite som 0,5 gram chips eller 2 gram pommes frites 1 mikrogram akrylamid. Världshälsoorganisation WHO har satt 1 mikrogram som gräns för det maximala dagsintaget från dricksvatten. Med på presskonferensen var Livsmedelsverkets forskningschef Leif Busk. -Vi ser ingen anledning att plocka bort produkter på butikshyllorna. Sluta inte att äta produkterna med hög halt akrylamid, men undvik hård stekning och ät inte bränd mat. Mer om det här hör du i senare nyhetssändningar och i programmet Halland idag efter klockan två.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".