Halländska företag tror på dyster framtid

1:42 min

Halländska företag har en dyster tro på framtiden. I den enkätundersökning som Svenskt Näringsliv har gjort tror företagen på minskad produktion, färre investeringar och färre anställda det kommande halvåret.

Företagen har svarat på hur man ser på försäljning och produktion, investeringar och nyanställningar. Ovanligt nog är företagen just i Halland särskilt oroade. På nästan alla punkter är Halland sämst.

– Det känns som om det finns en otrolig pessimism i Halland i det här läget, säger Mikael Kulanko på Svenskt Näringsliv i Halland. Jag har inte sett en så dyster prognos sedan finanskrisen 2008.

Mikael Kulanko tror att regeringens näringslivspolitik skapar låga förväntningar hos företagen. Han räknar upp oro för återinförd arvs- och gåvoskatt som kan betyda mycket för familjedrivna företag, högre dieselskatter, kärnkraftsavveckling och flera politiska frågor.
Men Halland lider också av växtvärk. Bostadsbrist och köer till dagis och förskolor påverkar.

– Många företag kan inte få hit den personal de skulle behöva, säger Mikael Kulanko. Då väljer man kanske att avvakta med satsningar.

När det gäller antalet anställda utmärker sig Halland särskilt. I de flesta län tror företagen på en viss ökning de kommande sex månader. I Halland tror man på 16 procent lägre sysselsättning.

– Om det stämmer kommer det att bli betydligt svårare att få jobb i Halland efter sommaren, säger Mikael Kulanko.

Men det är inte säkert att pessimismen är befogad. De dystra prognoserna 2008 slog inte in. Verkligheten blev inte lika illa.

– Vi hoppas att det blir samma sak nu, avslutar Mikael Kulanko.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista