Brist på förskoleplatser i Hylte

1:32 min

Det är långa köer och ont om förskoleplatser i Hylte kommun. Den senaste tiden har det fötts många barn i kommunen och då räcker platserna inte till.

Jessica Arturson, som bor i Hylte, märkte av det här när hon skulle få en förskoleplats till sin ettåriga dotter Tindra.

– Hon skulle börjat dagis i början av sommaren men det fanns inte plats så det blev inte. Hon får börja till hösten istället, säger Jessica Arturson.

Hon är glad att dem ändå fått en plats men tycker att det borde satsas mer på förskolan i Hylte.

– De borde utöka, men jag har hört att de ska göra det nu, säger hon.

Ronny Löfquist är socialdemokratiskt kommunalråd i Hylte och han säger att de har ont om platser på förskolorna.

– Vi har en utmaning på förskolan. Vi har fulla avdelningar och kö till förskolan så det är en allvarlig situation helt klart, säger han.

Den senaste tiden har det fötts ovanligt många barn i Hylte. Under juni föddes exempelvis 21 barn i kommunen vilket är mer på en och samma månad än under många år.

– Vi hade ett högt barnafödande även under 2014. Det föddes 140 barn jämfört med 100 som det brukar vara. Så vi har problem med förskoleplatser redan idag. Det här ger oss lite tid att börja planera ett, två år framåt, säger Ronny Löfquist.

Nu jobbar kommunen för att få fram fler förskoleplatser.

– Vi har precis tagit beslut om att bygga två nya avdelningar i Hyltebruk och vår barn - och ungdomsnämnd tittar på hur man ska lösa nya avdelningar redan nu i höst på ett flertal orter i vår kommun, säger Ronny Löfquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista