Ogiltig hastighetsbegränsning hindrar polisen

1:33 min

Fartkameror hade varit en lösning för att få ner bilisternas hastigheter förbi vägarbeten – problemet är när de tillfälliga hastighetsbegränsningarna vid vägarbetena inte är giltiga.

För att få ner de höga hastigheterna förbi vägarbetsplatser och skapa en säkrare arbetsmiljö för vägarbetarna, borde polisen oftare använda mobila fartkameror vid vägarbeten. Det tycker Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, som organiserar byggföretagen som utför vägarbetena.

Problemet är att byggföretagen ofta låter bli att ansöka om och kungöra de tillfälliga hastighetsbegräsningarna innan de skyltar ner hastigheten, säger Bengt Karlsson, chef för trafikpolisen i region Väst. Då gäller egentligen inte den tillfälliga hastighetsbegränsningen  och polisen kan inte göra något.

– Vi har idag entreprenörer som skyltar ner med lägre hastighet vid kortare tider på vägarbeten, men skyltsättningen är inte kungjord och då kan vi inte stå där med vår mätutrustning därför att då är den egentligen inte gällande, säger Bengt Karlsson.

Enligt fackförbundet Seko känner sig sju av tio vägarbetare oroliga för säkerheten när de är på jobbet. Det är trafiken runt omkring och de höga hastigheterna som är det största problemet. När P4 Halland har mätte hastigheterna förbi vägarbeten i slutet av juni, med hjälp av trafiksäkerhetsföreningen NTF, körde 4 av 10 för fort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista