Åtal kan vänta efter nya djurfynd

1:39 min

Länsstyrelsen gör en åtalsanmälan mot en Varbergskvinna i 70-årsåldern. Trots att kvinnan har djurförbud sedan tidigare så upptäcktes det vid en kontroll att hon hade tre katter och myndigheten hittade för andra gången döda djur i hennes hem.

– Vi gör kontroller regelbundet av personer med djurförbud och det är inte så ovanligt att man har djur. Antingen gjorde man sig inte av med djuren som man skulle ha gjort eller så har man skaffat nya, säger Madeleine Beckman, länsveterinär på länsstyrelsen.

Men hur är det möjligt för de här personerna att fortsätta ha djur, även om de har förbud?

– Möjligt....Man kan ju alltid bryta mot allting.

För ett år och ett halvt år sedan upptäckte länsstyrelsen stor misär hemma hos kvinnan, med flera döda djur i både hus och stall. Hon fick då djurförbud och anmäldes för djurplågeri, men åtalet lades ner, något som länsstyrelsen har motsatt sig.

– Vi begärde en överprövning av beslutet att lägga ner åtalet, för vi tyckte kanske att det var så pass grova saker som hade inträffat och åklagarens motivering med hög ålder (kvinnans ålder reds. anm), tyckte vi var märklig, säger Madeleine Beckman.

Vid en uppföljande kontroll som länsstyrelsen gjorde i slutet av juni i år hittades fler kadaver och benrester från djur. Bilder från kontrollen visar att kvinnan levt under förfärliga förhållanden med stora mängder smuts och avfall i boningshuset.

Vad har ni för kontakt med andra myndigheter?

– Är det barn inblandade så gör vi alltid en orosanmälan. Annars har vi som rutin att kontakta sociala myndigheter på kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista